Skip to main content

Δεσποζόμενοι Σκύλοι

Ο ιδιοκτήτης σκύλου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να ακολουθεί νόμους και κανόνες. Οι βασικοί είναι:

 • Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του ή να φροντίσει να μη ζευγαρώσει.
 • Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του (να τοποθετήσει και δηλώσει το μικροτσίπ) στη βάση δεδομένων του Υπουργείου.  
 • Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, καθώς και για την κτηνιατρική εξέτασή του.
 • Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
 • Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.
 • Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς.
 • Να μεριμνά, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
 • Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό. Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου.
 • Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
 • Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ.
 • Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
 • Οφείλει να μεριμνά, ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλον εξωτερικό χώρο τέτοιο, ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

Σε ότι αφορά τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες:

 • Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.
 • Στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο και, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί (φέρουν μικροτσίπ) και έχουν βιβλιάριο του ζώου.

 • Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.2. Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.
 • Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
 • Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Χάσατε το σκύλο σας;

Αν χάσετε το κατοικίδιό σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Βγείτε να το ψάξετε το συντομότερο δυνατόν.

2. Ενημερώστε τους γείτονές σας, το τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή την ομάδα φιλόζωων εθελοντών, τον κτηνίατρό σας αλλά και άλλους κτηνιάτρους της περιοχής όπου το χάσατε.

3. Αν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήστε το άμεσα (μην ξεχάσετε τη φωτογραφία):
– στο προφίλ σας (δημόσια ανάρτηση για να φαίνεται σε όλους)
– στο προφίλ επαφών σας που μένουν, εργάζονται, συχνάζουν ή έχουν φίλους στην περιοχή που το χάσατε, η μπάρα αναζήτησης στο πάνω μέρος της σελίδας του fb θα σας βοηθήσει να βρείτε βοήθεια τοπικά
– σε σελίδες φιλοζωικών σωματείων ή ομάδων – φιλόζωοι Γλυφάδας, Χάθηκε Βρέθηκε ΣΠΑΖ

Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες

http://spazgreece.gr/doglost/

Χάσατε τη γάτα σας;

Ψάξτε αρχικά ακριβώς έξω από το σπίτι σας, στην πυλωτή σας, στον κήπο σας, μέσα στους θάμνους και τις πρασιές. Οι γάτες αντιλαμβάνονται σχεδόν αμέσως ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν και ότι πιο έξυπνο και λόγω του ότι φοβούνται, ψάχνουν κατευθείαν να κρυφτούν και συνήθως οι θάμνοι και τα φυτά είναι πρώτη επιλογή.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ:

http://spazgreece.gr/cat_lost/